Uzayda yetiştirilen marulun sadece yemesi güvenli değil, aynı zamanda besin açısından zengin ve lezzetli olduğu da ortaya çıktı
Uzay İstasyonunda Yetiştirilen Marul Bitkilerinin Mikrobiyolojik ve Besinsel Analizi | Bitki Bilimi
Çalışma, uzayda yetiştirilen marulun yemenin güvenli olduğunu söylüyor. Astronotlar üstelik çok lezzetli olduğunu ekliyor.
Yiyecekler uzayda pişirilemediğinden ve yiyecek parçaları uzay aracına sıçrayabileceğinden ve arızalara neden olabileceğinden, astronotların yemekleri çoğunlukla imbiklenip paketlenir. Ancak gıda rezervleri uçuş mesafelerini etkileyebileceğinden gelecekte “dünyadan bağımsız” bir gıda döngüsünün gerekli olduğuna inanılıyor.
Bu nedenle NASA, 2013 yılında uzayda kendi kendine sebze yetiştirmeye başladı . 2020 yılı itibarıyla üç tür marulun yanı sıra Çin lahanası, mizuna, lahana ve zinnia yetiştiriliyor. Bu uzay geliştirme projesine ‘VEGGIE’ adı veriliyor.
NASA-gigazine tarafından desteklenen “ VEGGIE ” uzayda sebze yetiştirme projesi
Ancak dünya ve uzay arasındaki ortam çok farklı olduğundan projeye başladığımızda sebzelerin güvenli bir şekilde büyüyüp büyüyemeyeceği ve insanların bunları yiyip yiyemeyeceği belli değildi. Daha sonra 2014 yılında hasat edilen ilk marul dondurularak Kennedy Uzay Merkezi’ne gönderilecek. Bilim adamları marulun güvenli olduğunu gösterdi.
Yemek yemenin güvenli olduğu ortaya çıktıktan sonra aşağıdaki videodan astronotların geminin içinde marul yediğini görebilirsiniz.
Bundan sonra araştırmacılar, 2014’ten 2016’ya kadar hasat edilen kırmızı marulları daha ayrıntılı bir şekilde analiz ettiler ve “uzayda yetiştirilen marulun yalnızca güvenli ve hastalığa neden olan bakterilerden arınmış değil, aynı zamanda besleyici olduğunu” keşfettiler. Yeryüzünde yetişen marulun hemen hemen aynısıdır. ‘
Şimdiye kadar NASA’nın uzaydaki mahsullerle ilgili endişesi radyasyonun bitkiler üzerindeki etkileriydi. Araştırmacılar, Kennedy Uzay Merkezi’ndeki ortamı, uzay sebzeleriyle karşılaştırmak için uzay istasyonunda kaydedilen sıcaklık, karbondioksit ve nem ile aynı koşullar altında yeniden ürettiler. İki lokasyonda yapılan ekim sonucunda sebzelerin uzayda 33-56 gün, Dünya sebzelerinin ise 24-72 saat sonra yetiştiği belirlendi. Ayrıca sebzelerde bulunan potasyum, sodyum, fosfor, kükürt ve çinko miktarı uzay sebzelerinde toprak sebzelerinden daha fazladır. Uzay sebzeleri ayrıca domates ve elmalarda bildirilen ve anti-inflamatuar, anti-kanser ve anti-viral etkileri olduğu bildirilen daha fazla fenol içerir.
Ayrıca uzay marulunun yaprakları ve kökleri üzerinde yapılan gözlemler, Dünya’da yetişen marullara benzer mikroorganizmaları ortaya çıkardı. Bulgular beklenmedik çünkü uzay istasyonunun kendi mikroorganizmaları var. Öte yandan insan patojenleri olan Escherichia coli, Salmonella, Staphylococcus aureus vb. tespit edilmedi.
Normalde astronotların yediği işlenmiş gıdalar potasyum, C vitamini, B1 vitamini ve K vitamini gibi besinler açısından eksiktir ve işlem süresinden sonra gıdanın kendisi de bozulur. Dolayısıyla uzayda kendini geliştirme bu sorunu çözüyor ve Ay’a ve Mars’a yapılacak uzun vadeli bir görevi temize çıkarıyor. Araştırmacılar gelecekte diğer yapraklı sebzelerin yanı sıra domates ve biber gibi meyvelerle de denemeler yapmaya istekli.