Aydın’da köylüler ÇED kararının iptali için dava açtı: Zorunlu göçle karşı karşıya kaldılar

Örentahtlılar, Linyit Kömür Ocağı İçin ÇED Kararının İptali İçin Mahkemeye Başvurdu

Aydın’a bağlı Bozdoğan ilçesinin Örentahtlılar köylüleri, tarım ve orman arazilerinde planlanan 78 hektarlık Linyit Kömür Ocağı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kararının iptali için İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

DYG Madencilik Şirketi, Yatağan Termik Enerji Santrali’nin linyit ihtiyacını karşılamak amacıyla Bozdoğan ilçesi, Örentaht Mahallesi Mevkii’nde RN:202101464 (ER:3400694) nolu Ruhsat sahası kapsamında planladığı 78 hektarlık Linyit Kömür Ocağı Maden İşletme Projesi için Aydın Valiliği tarafından 2 yıl önce “ÇED Gerekli Değildir Kararı” verilmişti. Ancak Örentaht köylüleri, Latmos Platformu, AYÇED üyeleri, Aydın milletvekili Süleyman Bülbül ve Aydın Barosu Başkanlığı’nın da katılımıyla hazırlanan dava dilekçesi ile Aydın İdare Mahkemesi’nde dava açtılar.

KÖYLÜLERİN MERASI ÇAYIRLIĞI VE OTLAK ALANINDA MADEN OLUR MU?

Hukukçu Mehmet Çilsal’a göre:

Projenin başlangıcında 683,72 hektarlık Ruhsatın yaklaşık 147,01 hektarlık alanı ÇED Alanı olarak belirlenmişken, süreç içinde faaliyet sahibi tarafından Muğla İli’nde kalan 69,01 hektarlık alanından vazgeçilmesi sonucunda geriye Örentaht’ta 78 hektarlık alan kalmıştır. Bu alanın “Mera-Çayır-Otlak”, “Tarım” ve “Orman” alanı olmasından dolayı şirketle halk arasında husumet ve panik oluşmuştur.

ACELE KAMULAŞTIRMA İLE KÖYLÜLER ZORUNLU GÖÇE MARUZ KALACAK

Hukukçu Çilsal son açıklamasında, “Tarım alanlarındaki 58 parsel için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü(MAPEG) tarafından acele kamulaştırma kararı verildiğini ve bu durumun köylüleri zorunlu göçe iterken Latmos Platformu ve AYÇED’in konuyu takip ederek TBMM’ye taşıyacaklarını” belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir